Pravilna prehrana u trudnoći

Prehrana žene prije i tijekom trudnoće važan je čimbenik koji utječe na zdravlje, rast i razvoj djeteta ne samo u dojenačkoj dobi, već i u odrasloj dobi. Naime, sve je više dokaza da postoji poveznica rasta djeteta u majčinoj maternici i razvoja bolesti srca, povišenog krvnog tlaka, pretilosti, šećerne bolesti kasnije u životu. Pravilna prehrana tijekom cijele trudnoće je iznimno važna, jer našem tijelu su potrebni dodatne hranjive tvari, vitamini i minerali. Nedostatak određenih nutrijenata može se negativno odraziti na razvoj djeteta. U pravilu tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnice trebaju unositi dodatnih 300 – 500 kcal. Prekomjerna tjelesna masa tijekom trudnoće povećava rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, komplikacija u trudnoći i tijekom poroda. Odabirom zdrave, nutritivno bogate hrane i potrebnih nutrijenata pridonosimo svojem zdravlju i zdravlju svojeg djeteta.

Nutrijente koje je potrebno dodatno unositi prije i tijekom trudnoće ima mnogo, a istaknut ćemo:

 • Folnu kiselinu
 • Kalcij
 • Proteine
 • Probiotike
 • Magnezij
 • Željezo
 • Cink
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Vitamin A
 • Omega 3 masne kiseline

Folnu kiselina ili vitamin B9 većina trudnica tijekom trudnoće ne unosi u dovoljnoj količini. Unos folne kiseline, ali i ostalih vitamina B skupine vrlo je važan tijekom prva tri mjeseca trudnoće, jer smanjuje rizik od razvoja oštećenja neuralne cijevi, prijevremenih poroda, niske porođajne mase djeteta i kasnijih infekcija tijekom rasta i razvoja djeteta, a koje nastaju zbog smanjenog imuniteta. Važna je za razvoj oplođene jajne stanice i posteljice, te potiče stvaranje mlijeka. Mahunarke, naranče, integralne žitarice sadrže visoki udio folne kiseline, proteina, željeza, kalcija i vlakana. Ako žena planira zatrudnjeti treba bi dnevno unositi 400 µg folne kiseline putem dodatak prehrani i nastaviti tako tijekom cijele trudnoće.

Unos dodatnih količina kalcija i proteina tijekom trudnoće važan je za razvoj zubi i kostiju fetusa. Preporuka je da trudnice unose 1000 mg kalcija dnevno. Mliječni proizvodi su najbolji izvor kalcija, proteina, fosfora, vitamina B skupine, magnezija, cinka i probiotičkih bakterija. Znanstvena istraživanja su pokazala da unos probiotika tijekom trudnoće može smanjiti rizik od komplikacija poput gesacijskog dijabetesa, preeklampsije (visokog krvnog tlaka), vaginalnih infekcija i alergija. Probiotici su idealan izbor i za trudnice koje imaju intoleranciju na laktozu. Njihova važnost u reguliranju pravilne probave i jačanju imuniteta opće je poznata. Probio Balance u samo jednoj tableti sadrži 4 milijarde probiotičkih bakterija i prebiotik fruktooligosaharid.

Magnezij je važan za razvoj kostiju, a njegov manjak pridonosi pojavi preeklampsije. Izvori magnezija su primjerice lješnjaci, orasi i cjelovite žitarice.

Željezo je potrebno za nastanak crvenih krvnih stanica i ulazi u sastav hemoglobina. Potrebe trudnica za željezom su veće, jer se volumen krvi u njihovom tijelu povećava kako bi njome opskrbile posteljicu i dijete. Niska razina željeza povezuje se s anemijom i umorom trudnica te može uzrokovati prijevremene porode i nisku porođajnu masu djeteta. Manjak željeza utječe i na inteligenciju djeteta. Ako trudnica tijekom trudnoće ima adverziju prema mesu, potrebe za željezom teško je zadovoljiti.

Vitamin C je važan za apsorpciju željeza, zdravlje imunog sustava i razvoj tkiva. Preporuka je odabrati dodatke prehrani koji se postupno otpuštaju u naš organizam, a dodatno su obogaćeni s bioflavonoidima iz prirodnog izvora.

Cink je važan za razvoj stanica, a njegov manjak povećava rizik od prijevremenog poroda ili rađanja djece manje porođajne mase.

Vitamin D tijekom trudnoće i dojenja potreban je za ugradnju kalcija u kosti i zube. Većina naših potreba zadovoljava se izlaganjem suncu, no tijekom zime povećan je rizik za njegov nedostatan unos. Njegov nedostatak povezuje se s razvojem gestacijskog dijabetesa i preeklampsije. Od namirnica nalazi se samo u namirnicama životinjskog podrijetla poput plave ribe i žumanca.

Vitamin A je esencijalan za rast i dijeljenje većine stanica i tkiva. Vrlo je važan za zdrav razvoj fetusa i niz metaboličkih procesa. Trudnicama se savjetuje da povećaju unos vitamina A putem prehrane za 10 – 40%. Također im se savjetuje da ne unose prevelike količine vitamina A životinjskog podrijetla, poput jetre, jer prekomjerni unos može biti toksičan za plod. Slatki krumpir ili batat je idealan izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Dodaci prehrani koji sadrže beta karoten mnogo su sigurniji, jer se beta karoten u organizmu pretvara u vitamin A prema potrebi.

Omega 3 masne kiseline tijekom trudnoće važne su za pravilnu izgradnju svih tkiva fetusa. Većina ljudi, a tako i trudnica ne unosi dovoljno omega 3 masnih kiselina putem prehrane. Omega 3 masne kiseline važne su za razvoj dječjeg mozga i očiju. Tijekom trudnoće njihov manjak može uzrokovati preeklampsiju i prijevremeni porođaj. Morska riba je veliki izvor omega 3 masnih kiselina, no može sadržavati živu i ostale kontaminante, stoga je za trudnice najsigurniji izbor omega 3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani.

Danas su dostupni dodaci prehrani koji su korisni ženama s lošom ili ograničenom prehranom. Prvi odabir trudnica i dojilja svakako treba biti pažljivo izbalansiran multivitaminski dodatak prehrani prirodnog podrijetla poput New Life.

New Life u samo jednoj tableti dnevno sadrži čak 23 vitamina, minerala i oligoelementa u idealnom omjeru koji su potrebi svakoj trudnici i dojilji. Preporuka je da ga uzimaju i žene koje planiraju trudnoću. U New Lifeu pronaći ćete sve spomenute vitamine i minerale.

Ako ste trudni ili planirate trudnoću preporuka je savjetovati se sa stručnjakom ili liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani. Pojedini vitamini, poput vitamina A, koji se uzmu u količinama većim od preporučenih mogu se nakupljati u organizmu te uzrokovati anomalije kod razvoja ploda.

Briga o zdravlju prije trudnoće, uravnotežena prehrana i primjereno povećanje tjelesne mase u trudnoći ključne su smjernice uspješnog poroda i razvoja djeteta. Prehrani u trudnoći potrebno je posvetiti dovoljno pažnje kako ne bi bila rizični čimbenik za zdravlje majke i novorođenčeta.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: