Chelated Zinc

Chelated Zinc (100 tableta) organski cink

NARUČI

Blagodati Calivitinog proizvoda s heliranim cinkom: 

  • Povećava imunitet tijela, sprečavajući razne infekcije, bakterijske i virusne poput gripa;
  • Blagotvorno djeluje na prostatu;
  • Doprinosi održavanju zdravlja krvnih žila;
  • Djeluje antioksidativno;
  • Ubrzava zacjeljivanje rana;
  • Uklanja bijele mrlje na noktima;
  • Pruža zaštitu od negativnih efekata zagađene okoline;
  • Korisna je kod određenih mentalnih bolesti;
  • Preporučuje se starijim osobama i sportistima.

Chelated Cink iz Calivite

Poznato je da su selen i cink vitalni elementi u tragovima, sa gotovo niti jednim dijelom našeg tijela gdje nisu neophodni. Moćni su antioksidanti i pomažu u uništavanju slobodnih radikala.

Cink je neophodan svima. U tijelu djeluje kao pravi “agens za cirkulaciju”. Kontrolira i reguliše metaboličke procese, aktivnost enzimskih sistema i održava integritet ćelija.
Dio je mnogih vitalnih enzima koji kataliziraju mnoge biohemijske reakcije, od onih koji doprinose razvoju ćelija do onih koji dovode do sinteze testosterona..

Cink se akumulira u mišićima, kostima, koži, bubrezima, gušterači, očima, te kod muškaraca i u prostati. Naslage cinka u tijelu su relativno male i zbog toga je potreban trajni unos putem unesene hrane.
Smanjen unos cinka, čak i na kraće periode (nedelju dana), smanjuje tempo razvoja mišića i sposobnost imunološkog sistema da reaguje, što dovodi do smanjenja otpornosti organizma na razne infekcije.

Helirani cink povećava obrambeni kapacitet tijela

Neophodan je za optimalno funkcioniranje imunološkog sistema. Pruža zaštitu od prehlade, gripe, konjunktivitisa i drugih infekcija. Konzumacija cinka preporučuje se i ako smo već prehlađeni, jer zajedno s vitaminom C ubrzava zacjeljivanje bolesti gornjih disajnih puteva.
Cink je nezamjenjiv u biosintezi proteina i, implicitno, nukleinskih kiselina (AD i RNA). Učestvuje u sintezi insulina (hormona koji luči gušterača, neophodnog za metabolizam ugljikohidrata).
Takođe igra važnu ulogu u održavanju kiselinsko-bazne ravnoteže krvi. Intervenira u razvoju i sazrijevanju reproduktivnog sistema.
Prostata normalno djeluje samo u prisustvu odgovarajuće količine cinka. Takođe reguliše sposobnost kontrakcije mišića. Prema najnovijim istraživanjima, interveniramo i u aktivnosti mozga.

Cink i veliki gradovi
Olovo i kadmijum u atmosferi velikih gradova, iz izduvnih gasova automobila, kao i dim cigareta, važni su faktori rizika za javno zdravlje. Nedostatak cinka omogućava zadržavanje veće količine olova i kadmijuma u tijelu. Primjena dodataka cinka smanjuje fiksiranje toksičnih metala u tijelu. Stoga cink može pružiti i određenu zaštitu od štetnih efekata zagađene okoline.

Helirani cink se preporučuje sportistima

Tijelo sportista zahtijeva veću količinu cinka u odnosu na druge ljude. Tokom treninga i takmičenja gube značajnu količinu cinka, ne samo zbog jakog znojenja. Tijelu je cink potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i za optimizaciju metabolizma masnih kiselina i željeza, koji su znatno ubrzani.
Povećana količina cinka takođe je potrebna za proizvodnju testosterona, osnovne supstance za povećanje mišićne mase.
Velika količina cinka nalazi se u mesu, plodovima mora (okeanska riba, rakovi itd.) I jajima. Među vrstama mesa vrijedi spomenuti govedinu, janjetinu i svinjetinu. Ostali izvori cinka su pšenične klice, sjemenke bundeve, pivski kvasac, obrano mlijeko.

Preporučena doza cinka

Američka uprava za hranu i lijekove preporučuje dnevni unos od 15 mg cinka za odraslog muškarca. Istraživanja su pokazala da u Americi redovna konzumacija hrane daje samo 8,6 mg / dan, odnosno nešto više od polovine potrebne količine. Zbog toga su slučajevi nedostatka cinka česti.

Pazljivo!
Ako se konzumira dodatak prehrani sa cinkom , povećava se i potreba za vitaminom A ili beta – karotenom . Dobro je znati da cink djeluje najučinkovitije u kombinaciji s vitaminom A, kalcijumom i fosforom.
U nekim preparatima cink se nalazi u obliku cink sulfata ili glukonata. U modernijim preparatima kao što je ovaj proizvod, cink je prisutan u helatnom obliku. Ovaj oblik je efikasniji jer ga tijelo može mnogo lakše koristiti.

Aktini sastav tablete Chelated Zinc:

Cink15 mg

Upotreba: 1 tableta dnevno

2 komentara na “Chelated Zinc

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: