Beta Carotene

Beta Carotene (100 gel kapsula) previtamin vitamina A

NARUČI

Prednosti Beta Carotene:

 • Jača imunološki sistem;
 • Pozitivno djeluje na vid;
 • Djeluje antioksidativno;
 • Sprečava karcinome i druga ozbiljna stanja;
 • Ima blagotvornu ulogu na zdravlje kože;
 • Sprječava aterosklerozu i infarkt miokarda.

Želite li ostati mladi?
Mogu vam pomoći oni vitamini koji igraju antioksidativnu ulogu u tijelu i na taj način sudjeluju u obrani od razornog djelovanja slobodnih radikala. Beta-karoten je snažan antioksidans sa sinergijskim djelovanjem u tijelu. Koristite prirodnu pomoć koju pružaju vitamini!

Beta-karoten je provitamin A. U jetri se pretvara u vitamin A, ovisno o tjelesnim potrebama.

Povećava otpornost tijela na bolesti i, prije svega, na maligne transformacije.

Beta-karoten se može naći u bilo kojoj zelenoj biljci, a glavni izvori su: rabarbara, mrkva, poriluk, kelj, te među voćem, dinjama i kajsijama. Međutim, često je konzumirana hrana zagađena štetnim supstancama (kadmijum, nitrati), pa se preporučuje konzumacija dodataka prehrani.

Beta-karoten je jedan od 600 predstavnika porodice biljnih karotena. Poznat je i kao provitamin A , što znači da se dio beta-karotena koji dospije u tijelo hranom po potrebi pretvara u vitamin A. Vitamin A je vitalna aktivna tvar koja pomaže u održavanju budnosti. vid, zdravlje kože i jača imunološki sistem.

Primijećeno je da je kod Japanaca i Norvežana, koji tradicionalno konzumiraju hranu s visokim sadržajem beta-karotena, učestalost raka pluća, debelog crijeva, prostate, grlića maternice i dojke mnogo manja.

Preventivni učinak beta-karotena kod malignih bolesti zasniva se na transformaciji kancerogenih metabolita koji nastaju u tijelu ili kancerogenih supstanci koje u tijelo dopiru iz vanjske okoline u manje štetne i topljive tvari, pa ih je lakše ukloniti.

Beta karoten jača imunološki sistem

Beta-karoten takođe stimuliše funkcionisanje imunološkog sistema. Pruža zaštitu od raka i ateroskleroze.
U pojavi ateroskleroze (sužavanje arterija uslijed taloženja ateromatoznih plakova na zidovima arterija), važnu ulogu igra oksidacija lipoproteina male gustine (LDL holesterol).
Beta-karoten sprečava njihovu oksidaciju, smanjujući rizik od ateroskleroze, a time i rizik od infarkta miokarda i srčanog zastoja.
Rezultati istraživanja provedenog u Sjedinjenim Državama u periodu od 10 godina pokazali su da je broj slučajeva srčanih bolesti i raka prostate bio dvostruko manji kod muškaraca koji su redovno konzumirali beta-karoten sa ispitanicima iz kontrolne grupe koji nisu konzumirali ovu supstancu.
Takođe je uočeno da je u Lin Xianu, planinskom regionu Kine, učestalost karcinoma želuca i jednjaka najveća na svijetu.
Kineski i američki naučnici, u zajedničkom istraživanju provedenom na ovom geografskom području, davali su, u dnevnim dozama, zdravim ljudima, starosti između 40 i 69 godina, razne kombinacije vitamina (A, B, e i E) i neke mineralne supstance. Za to vrijeme kontrolna grupa je primala placebo.
Kod onih koji su primali i vitamin A i cink, broj karcinoma želuca opao je za dvije trećine , dok u ostalim skupinama nisu pronađene značajne razlike.

Prema istraživačima, vitamin A smanjuje rizik od raka jer podržava diferencijaciju ćelija i na taj način može kontrolirati neograničeno i nediferencirano umnožavanje stanica karcinoma, a cink regulira krug vitamina A u ćelijama.
Nažalost, hrana koju jedemo često sadrži hemikalije i štetne materije iz okoline, što nije idealno kao izvor vitamina. Na primjer, šargarepa često sadrži veće količine kadmijuma i nitrata od beta-karotena, osim ako ućutkuje samo biljke uzgojene na organski način.
Iz gore navedenih razloga, tijelu je potreban unos čistog beta-karotena, iz dodataka prehrani pripremljenih od prirodnih sirovina.
Apsorpciju i transformaciju beta-karotena uvelike olakšavaju nezasićene masne kiseline; stoga se preporučuje da ih konzumirate tokom obroka.

 • Dijabetičari mogu asimilirati manju količinu beta-karotena, pa se ne preporučuju za velike doze.
 • U slučaju potrošnje vitamina E, tjelesna fiziološka potreba za vitaminom A ili beta-karotenom se povećava.
 • Proizvodi za smanjenje holesterola, poput soje ili ekstrakta belog luka, smanjuju apsorpciju vitamina A u crijevima, povećavajući tako potrebu za vitaminom A.
 • Tokom trudnoće i dojenja povećava se dnevna potreba za beta-karotenom, što se preporučuje i trudnicama i dojiljama, konzumacija proizvoda koji sadrže multivitamine.
 • Nedostatak vitamina A može pospješiti stvaranje žučnih kamenaca ili bubrežnih kamenaca činjenicom da ljuskave vezikularne epitelne stanice mogu formirati jezgre u taloženju njihovih mineralnih soli.

Sastojci 1 gel kapsule Beta Carotene

Beta karoten9000 IU

Upotreba: 1 gel kapsula dnevno

2 komentara na “Beta Carotene

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: