Šta treba znati o uzimanju magnezijuma za spavanje, šta kažu stručnjaci?

Stalno čujete: san je neophodan za svaki aspekt vaše mentalne i fizičke dobrobiti. To znači, prije svega, važno je da se obratite svom liječniku ako ne spavate dobro, jer bi mnoštvo zdravstvenih stanja moglo uzrokovati problem, poput apneje u spavanju, demencije ili čak nekih mentalnih poremećaja.

Ali ponekad iza toga ne stoji ništa konkretno, a više odmora može se svesti na promjenu životnih navika. To bi moglo značiti uzimanje melatonina, ali postoji još jedan put za koji možda niste čuli: magnezijum, hranjiva tvar koja se nalazi u mnogim namirnicama, a koja čak može poboljšati kvalitetu spavanja. “Health” je razgovarao sa stručnjacima kako bi saznao sve što trebate znati o unošenju više magnezijuma kako biste poboljšali kvalitetu svog sna.

Šta je magnezijum?

Dobivanje dovoljno magnezijuma važno je iz više razloga. Prvo, magnezijum je neophodan da bi vaše tijelo proizvodilo dovoljno energije. Magnezij takođe igra ulogu u razvoju kostiju, pa čak doprinosi i ključnim tjelesnim funkcijama, poput normalnog srčanog ritma i kontrakcija mišića, prema Nacionalnom institutu za zdravstvo (NIH).
Dobri izvori magnezija uključuju lisnato zeleno povrće poput špinata, kao i orašaste plodove, sjemenke, mahunarke i cjelovite žitarice, navodi NIH.

Kako vam uzimanje magnezijuma može pomoći da spavate?

Da budemo jasni, propisivanje magnezijuma za bolji san nije nužno standardna praksa. “Mnogo je ovih stvari nekako periferno u smislu hardcore znanosti”, kaže Daniel Barone, dr. Med., Stručnjak za spavanje u Weill Cornell Medicine i NewYork-Presbyterian, autor knjige Let's Talk about Sleep: Vodič za razumijevanje i poboljšanje vašeg spavanja. “To je rečeno, teorija je da magnezijum djeluje smirujući centralni nervni sistem”, objašnjava dr. Barone.
Cinthya Pena Orbea, dr. Med., Specijalista za spavanje na klinici Cleveland, objašnjava kako je teorija stekla popularnost, iako magnezijum nije dokazano da poboljšava kvalitet spavanja. “Ljudi se na to ponekad pozivaju jer su ranije rađene neke studije, ali nisu bile jake”, objašnjava ona. Vrijedi napomenuti i: Blagodati uzimanja magnezijuma za spavanje primijećene su samo kod starijih pacijenata, što znači da uzimanje magnezijuma za spavanje možda vam neće biti korisno ako ste mlađi ili sredovječni.
Ipak, uzimanje dodatka magnezijuma svake večeri prije spavanja neće vam nužno naštetiti – sve dok ste o tome konsultirali stručnjaka za spavanje. Ali, nakon što je stručnjak za spavanje punom obradom isključio sve ostalo, ne može vam naštetiti pokušaj okretanja magnezijumu ako i dalje imate problema sa spavanjem, kaže dr. Barone.

Kako možete sigurno uzimati magnezijum za spavanje?

Dobivanje više magnezijuma kroz vašu prehranu jednostavan je način da povećate unos ako mislite da vam magnezijum može pomoći da se lakše odmorite. NIH preporučuje da sve žene u dobi od 19 do 30 godina dobiju 310 miligrama magnezijuma svaki dan. Od 31. godine dalje, preporučeni unos je 320 miligrama.

Ali pretjerivanje s magnezijem moglo bi biti opasno: “Magnezij u visokim koncentracijama mogao bi povećati nivo magnezijuma u krvi i što može utjecati na srce”, objašnjava dr. Barone.

Uzimanje dodatka magnezijuma prije spavanja svake večeri je još jedna mogućnost, iako biste to svakako trebali prvo provesti kod liječnika primarne zdravstvene zaštite (jer bilo bi dobro obavijestiti ih o novim dodacima ili lijekovima koje koristite). “Svi koji uzimaju bilo kakve dodatke trebaju obavijestiti svog liječnika”, kaže dr. Barone. Ako vaš liječnik prihvaća vašu odluku o uzimanju magnezija, presudno je – kao i kod svih lijekova – pridržavati se preporučene doze na etiketi.

Site Health.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: