Šta je to jet-lag?

Zbog opće popularizacije i pristupačnosti letenja, sve veći broj ljudi se odlučuje za daleke destinacije kada biraju mjesto za odmor. Međutim, dugo očekivano putovanje ne donosi uvijek samo prijatna sjećanja: kako bi se stiglo do konačnog odredišta, putnici često moraju da u relativno kratkom vremenskom periodu pređu kroz nekoliko vremenskih zona, što može poremetiti naš unutrašnji biološki sat, što može da prouzrokuje nesanicu, glavobolju i druge neprijatne simptome, a na duge staze čak i da dovede do nastanka gojaznosti ili šećerne bolesti.

Šta je to”džet-leg”?

Zbog putovanja kroz vremenske zone dolazi do disbalansa prirodnog biološkog sata organizma, pošto se poremeti ciklus promjene dana i noći naspram uobičajenog, na koji se organizam prethodno navikao. Pošto je organizmu potrebno određeno vrijeme kako bi se prilagodilo novom ritmu, pojavit će se osjećaj “džet-leg”-a (jet-lag), što je naziv za fizičke simptome nastale usljed nagle promjene vremenske zone. Simptomi “džet-leg” a su različiti kod svakoga, ali uobičajeno se javlja premorenost, nesanica, glavobolja i razdražljivost. Sposobnost organizma da se prilagodi novonastalim uvjetima varira od osobe do osobe; nekima je potrebno i po nekoliko dana kako bi se prilagodili, dok neki jedva i da blago primjete simptome.

Kako možemo spriječiti “džet-leg”?

Pošto se osjećaj “dżet-leg”-a drugačije manifestuje kod svakoga, teško može da se pronađe rješenje, koje je jednako korisno za svakoga, kako bi im pomoglo da se smanje teškoće naglog prilagođavanja. Može biti korisno da postepeno prelazite na novi režim ustajanja i odlaska u krevet, uz održavanje dužine sna od uobičajenih 7-8 sati. U tome može da pomogne i melatonin, pošto doprinosi regulaciji ciklusa budnosti i sna. Primjena melatonina u vidu suplementacije može da predstavlja prirodno rješenje u slučaju “džet-lega” i nesanice nastale usljed prelaska višestrukih vremenskih zona, posebno u slučaju kada se putuje na istok, jer je u pitanju jedinjenje koje stvara i naš organizam, i koje može sigurno da se korsiti bez ikakvih neželjenih efekata ili rizika od nastajanja zavisnosti. Pored toga, može da pomogne da se lakše prespavaju dugi i često dosadni letovi, jer ne samo da doprinosi tome da se lakše zaspi, već pozitivno utiče i na trajanje i kvalitet sna, tako da će Vaš odmor početi na najbolji način, kako biste imali zaista opuštajuće iskustvo.

Dodatni prijedlozi za izbjegavanje “džet-leg”-a

Probajte tako da rezervišete avionsku kartu, da na ciljnu destinaciju stignete noću! Tako ćete imati mogućnost da se pravilno odmorite. Nakon stizanja na odredište, još ne treba da odete da spavate, ukoliko je tamo još dan, već sačekajte noć i regularno vrijeme spavanja na datoj lokaciji! Nakon stizanja na odredište, po mogućnosti treba da provedete što više vremena napolju u prirodi! Melatonin treba da koristite u vrijeme predviđeno za spavanje na datoj lokaciji!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: