Vitamine uzimajte i tokom ljetnog perioda

Da li ste ikada razmišljali o tome, kako funkcioniše Vaše tijelo? Čini se toliko prirodnim da naša kosa i nokti neprekidno rastu, ili da uz impresivnu zajedničku kordinaciju rada višestrukih mišića sa lakoćom možemo da rukujemo sa nekim ili uzmemo i čitamo jednu knjigu, i razumemo i shvatimo šta piše u njoj. Za dobro funkcionisanje ovih izuzetno kompleksnih procesa i pravilan metabolizam je potrebna ne samo odgovarajuća energija, već i da osiguramo neophodne “gradivne materije”- u vidu proteina, masnih kiselina, mineralnih materija i vitamina – putem naše ishrane.

Teorijski, uz raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, jedna odrasla osoba koja nije profesionalni sportista ili ne obavlja svakodnevno težak fizički rad, mogla bi da unosi sve potrebne i neophodne hranljive materije. Neka podignu ruke one osobe, koje uz čistu savjest mogu da izjave da se one zaista tako hrane! Sva ispitivanja koja su se bavila utvrđivanjem navika u ishrani, došle su do zajedničkog zaključka, da ne konzumiramo dovoljno voća i povrća, koje predstavljaju idealni izvor vitamina, minerala i vlakana, kao i da je rizično nizak nivo unosa vitamina D, željeza i cinka. Također, gojaznost i poremećaj zdravlja koji nastaju usljed nepravilnog stila života, a koji bi mogli biti prevenirani (osteoporoza, kardiovaskularna oboljenja) postaju sve izraženija opća pojava.

Pored svega toga, prema rezultatima određenih analiza, sadržaj hranljivih materija u našim namirnicama se također smanjio tokom posljednjih nekoliko decenija usljed masovnog i industrijskog načina uzgajanja, koje iscrpljuje zemljište. Bez obzira na to, što ove iste namirnice izgledaje prosto savršeno lijepo.

Dodaci ishrani, kako već i sam naziv govori, funkcionišu tako što dopunjuju ishranu.
Vitamini, mineralne materije, masne kiseline, probiotici, vlakna, i sve što nedostaje ili se nalazi u neodgovarajućim količinama u našoj ishrani usljed specifičnih stanja.

Tokom trudnoće i perioda dojenja, kao i prilikom intenzivnog opterećenja, hroničnih stanja, u slučaju bolesti, gojaznosti, ali čak i kraće bolesti, mentalnog ili psihičkog opterećenja se povećavaju i mijenjaju potrebe organizma za mikrohranljivim materijama, i to može dovesti i do iscrpljenja zaliha, ako iste uopće i postoje.

Nedostatak određenih vitamina i minerala možemo jasno osjetiti: uzimamo magnezij ukoliko imamo grčeve u nogama, betakarotin ukoliko lošije vidimo u mraku, ali također postoje i druge posljedice nedostatka vitamina koje se ne primjećuju na kratke staze. Također, može biti, da u određenim situacijama, na primjer prilikom pušenja ne primjećujemo da su povećane potrebe za vitaminom C.

Preporučljivo je da se dodaci ishrani uzimaju redovno tokom dužeg vremenskog perioda, pošto se ni jedno stanje određenog nedostatka hranljivih materija, postojećeg poremećaja zdravlja ili neželjenog oboljenja ne može otkloniti u kratkom roku sa uzimanjem dopunjivača ishrane u periodu od samo nekoliko dana. Sjetite se samo omega 3 masnih kiselina koje se koriste s ciljem smanjenja zapaljenja, ili normalizacije crijevne flore, ali isto tako nije dovoljno ni ginko bilobu početi uzimati tek prvog dana ispitnog roka za postizanje optimalnih rezultata. Isto tako za kalcijem i magnezijem koji čine gradivne elemente naših kostiju se također preporučuje uzimanje duži vremenski period, posebno u slučaju kada smo svjesni toga, da naša ishrana ne sadrži potrebne količine hranljivih materija.

Mi u CaliViti želimo da pomoću vrhunskih preparata doprinesemo održavanju vašeg zdravlja, ali isto tako želimo da pomognemo i u tome, da vi lakše i jednostavnije utvrdite i budete svjesni toga, šta je to što vam je potrebno, i da steknete saznanja o tome koje namirnice u vašoj ishrani sadrže određene supstance. To je razlog zašto smo pokrenuli naš program za utvrđivanje nedostatka vitamina, zato redovno objavljujemo nove informacije putem članaka i zato pišemo o rezultatima najnovijih naučnih saznanja. Što više budete znali o zdravlju, zdravom stilu života i vašim potrebama, lakše ćete moći da postignete i održite svoje fizičko i mentalno zdravlje, čak i uz stalno prisutne promjene u okruženju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: