Šta su antioksidansi i kako mogu koristiti vašem zdravlju? Evo šta kažu nutricionisti

Postoje stotine, ako ne i hiljade supstanci koje djeluju kao antioksidansi.

Vjerovatno ste stotine puta vidjeli riječ “antioksidans” u člancima o hrani i prehrani i oglašavanju. Google pretraga izraza generira nevjerojatnih 132 miliona rezultata. Ali šta su zapravo antioksidansi, kako koriste vašem zdravlju i koji su najbolji načini da ih konzumirate? Evo uputstva o osnovama antioksidanata.

Šta su antioksidansi?

Antioksidansi su molekuli prisutni u tijelu i pronađeni u biljnoj hrani koja djeluje suprotno oksidativnom stresu. Ukratko, oksidativni stres se javlja kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima.

Slobodni radikali nastaju kao nusprodukt normalnog metabolizma i kao odgovor na vježbanje, izlaganje suncu i zagađivače okoline poput smoga i cigaretnog dima. Oksidativni stres koji izazivaju slobodni radikali oštećuje zdrave stanice i smatra se da igra ulogu u raznim bolestima, uključujući rak, dijabetes, Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest i bolesti srca. Oksidativni stres takođe negativno utiče na starenje.

Antioksidansi u osnovi služe kao tjelohranitelji kako bi zaštitili zdrave stanice od napada slobodnih radikala. Na taj način pomažu u održavanju pravilne fiziološke funkcije i čuvaju vaše zdravlje.

Vrhunski izvori antioksidansa

Postoje stotine, ako ne i hiljade supstanci koje djeluju kao antioksidanti, od vitamina C do flavonoida i polifenola. Širok spektar biljne hrane pruža antioksidanse, tako da je lako doći do njih. Neki od glavnih izvora uključuju bobičasto voće, kakao, začinsko bilje i začine, grah, artičoke, jabuke, orašaste plodove i sjemenke, višnje, tamnolisnato zelenilo, kafu i čaj, cjelovite žitarice, grožđe, paradajz, krompir i batat, avokado i šipak .

Kako pojačati unos antioksidanata?

Unošenje šireg spektra antioksidansa, kao i vitamina, minerala i vlakana, cilja na različite grupe biljnih namirnica različitih boja. Savjetuje se da ugradite pet šolja povrća i dvije šoljice voća u obroke koji vrijede svaki dan. Na primjer, uključite jednu šoljicu povrća za doručak, dvije za ručak i dvije za večeru, uz šoljicu voća za doručak, a drugu kao dio svakodnevne grickalice.

Drugi način da povećate unos antioksidansa je zamjena prerađene hrane cjelovitom, biljnom hranom. Zamijenite pecivo za doručak za zdjelu “zoats” (zobene pahuljice od tikvica) prelivenu voćem i orasima. Umjesto sendviča ili folije, potražite posudu napravljenu od izdašne baze zelenila prelivenu grahom, smeđom rižom. Snack s voćem s orasima ili sjemenkama ili povrćem s humusom. Zadovoljite slatkiš crnom čokoladom. Pospite cimet u jutarnju kafu i ulijte vodu ili čaj sa začinskim biljem bogatim antioksidansima i komadićima voća. Nemoguće je unositi previše antioksidansa iz cjelovite hrane. Osim toga, odabir hrane bogate antioksidansima može podići ukupni nutritivni kvalitet vaše prehrane.

Zaključak o antioksidantima

Antioksidanti su važan aspekt proaktivne prehrane i mogu pomoći u odbrani starenja i hroničnih bolesti. Iz ovih razloga mogu vam pomoći da izgledate i osjećate se bolje. Ali antioksidanti nisu lijek za sve i oni se ne bi trebali koristiti u obliku suplementa za liječenje zdravstvenog stanja bez nadzora vašeg ljekara. Da biste najbolje iskoristili blagodati antioksidansa, nabavljajte ih iz cjelovite hrane ili proizvoda od cjelovitih sastojaka hrane – to je ujedno i najukusniji i zadovoljavajući način za dobivanje dnevne doze.

Sa Helth-a.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: