5 Naučno dokazanih zdravstvenih prednosti putovanja

Za mnoge ljude širom svijeta putovanja su povezana sa zabavom i uzbuđenjem. Treba vam oduzeti nekoliko dana posla ili vaše uobičajene rutine da biste zaronili u novu kulturu, istražili strani grad, prepustili se raznovrsnoj hrani i naučili kako živi drugačija zajednica ljudi. Osim zabave i uzbuđenja na putu, brzi odmor može vam pružiti i naučno dokumentirane zdravstvene beneficije, posebno kada se uputite na odredište koje nikada prije niste posjetili.

Ako razmišljate da li biste i dalje trebali uplaćivati ​​sredstva u svoj putni fond za planiranje sljedećeg bijega, možda će vam trebati podsjetnik o pozitivnim učincima koje putovanje ima na vaš um i tijelo. Evo pet naučno dokazanih blagodati putovanja.

1. Putovanje smanjuje rizik od srčanih bolesti

Visok krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti pravi su problem za mnoge Amerikance. Poznata je činjenica da zdrava prehrana, vježbanje i pozitivne promjene u načinu života mogu pomoći kod ovog zdravstvenog stanja. Ali da li ste znali da se putovanjima pripisuje i smanjenje rizika od srčanih bolesti? Čak i ako imate prethodno stanje ili faktor zdravstvenog rizika, poput visokog krvnog pritiska, odlazak na godišnji odmor na novo odredište može smanjiti rizik od razvoja ovog opasnog stanja.

Zajedničko istraživanje Globalne komisije za starenje i Centra za mirovinske studije Transamerica i Američkog udruženja za putovanja zaključilo je da žene koje odmaraju najmanje dva puta godišnje značajno smanjuju rizik od srčanog udara u odnosu na one koje putuju samo jednom u šest godina. Ista studija također je zaključila da su muškarci koji ne odlaze na godišnji odmor barem jednom godišnje povećali rizik od srčanih bolesti za 30%, a rizik od smrti za 20%.

2. Putovanje ublažava stres

Ležanje na plaži na s voćnim pićem i disketnim šeširom sigurno će otopiti vaš stres. Ali efekti ublažavanja stresa koje osjećate tokom putovanja ne nestaju kad se uputite kući. Studije su otkrile da vaš nivo stresa ostaje nizak, čak i nakon što se raspakirate.

Studija objavljena u Međunarodnom časopisu za istraživanje okoliša i javno zdravlje zaključila je da su se sudionici koji su nedavno putovali kući s odmora osjećali bolje odmorno, manje uznemireni i jednostavno raspoloženiji tri dana nakon povratka. Mnogi od ovih putnika koji su se vraćali izvijestili su da se osjećaju opuštenije nekoliko tjedana nakon što su se vratili kući, i to nakon što su bili do koljena u svojoj svakodnevnoj rutini.
Kada se osjećate dobro odmorno i manje zabrinuti, možda ćete vidjeti kako se poboljšavaju vaši odnosi i radni učinak. Ako imate manje stresa, emocionalnim situacijama možete pristupiti bistrije glave. Vaš osvježeni stav također vam može omogućiti da se bolje usredotočite na poslu kako biste mogli donositi promišljenije odluke i povećati produktivnost.

3. Putovanje promoviše fizičku aktivnost

Tako je lako zapeti u kolotečini kad redovito slijedite istu rutinu. Čak i ako ste u svoj dnevni raspored uvrstili rutinu vježbanja, možda ostajete fizički aktivni samo sat vremena ili manje svaki dan. Putovanja vam omogućavaju da budete aktivni tokom cijelog dana, posjetite lokalne atrakcije, sudjelujete u zabavnim aktivnostima ili samo općenito istražujete. Većinu vremena vjerojatno nećete ni primijetiti da češće radite mišiće jer ste toliko uzbuđeni kada saznate o svom novom odredištu.

Kada rezervirate putovanje u novo mjesto, bilo da je to prekrasno odmaralište na Mauiju ili neobičan noćenje s doručkom u Londonu, budite spremni za puno više koraka i kretanja nego što to obično radite kod kuće. Šetnja plažom pri zalasku sunca ili šetnja noću užurbanim gradom uzbudljiv je način da se uronite u novo odredište i saznate više o kulturi, a uz to i dodatno vježbate.

Važno je imati na umu da vaši stvarni dani u putovanju mogu biti neaktivniji nego inače. Možda ćete satima morati sjediti u avionu, autobusu ili vlaku bez puno kretanja. Držite se energijom i osjećajte se dobro jedući zdravo tijekom putovanja kako ne biste započeli svoj odmor s malo energije.

4. Putovanje jača kreativnost

Kreativnost nije korisna samo ako ste pisac, umjetnik ili glazbenik. Kreativnost možete koristiti za poboljšanje svakodnevnog života i informiranje o pristupu svakodnevnoj rutini. Poticaj kreativnosti može vam pomoći da shvatite kako efikasnije obavljati zadatke na poslu, dizajnirati ili organizirati svoj dom ili poboljšati svoj dnevni raspored.

Adam Galinsky, istraživač sa Univerziteta Northwestern, godinama proučava vezu između multikulturalnih putovanja i jačanja kreativnosti. Otkrio je da „multikulturalno iskustvo može potaknuti kreativno širenje ideja“. Kada putujete na različita mjesta i uživate u stranoj kulturi, učite nove koncepte i ideje, od kojih ćete neke možda željeti proširiti i implementirati u svoj život kod kuće. U osnovi, putovanje vam otvara nove kulture i iskustva, koja vam mogu proširiti um i postaviti vas u pravi prostor za razmišljanje o novim idejama i kreativnosti.

5. Putovanje vas usrećuje

Uzbuđenje zbog putovanja može vas usrećiti, ali i jednostavno razgovaranje i planiranje vašeg sljedećeg putovanja. Studija koju je proveo Univerzitet Cornell otkrila je da raspravljanje o potencijalnim destinacijama i uzbudljivim atrakcijama koje biste mogli pronaći kad stignete tamo mogu odvratiti vaš um od svakodnevnih stresova na poslu ili kod kuće i potaknuti sreću.

Što više detalja razgovarate, poput dekadentne hrane koju želite jesti, odmarališta koje ćete iskoristiti i trgovina koje planirate posjetiti, to je veći nivo vaše sreće. Planiranje zabavnog putovanja daje vam buduće iskustvo kojem se možete veseliti, podižući vaše trenutno raspoloženje i olakšavajući rješavanje vaših svakodnevnih obaveza. Šta čekaš? Vrijeme je da se usrećite i odaberete svoju sljedeću destinaciju putovanja!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: