Smeđa ili bijela jaja?

Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja?

Vjerovatno ste zbunjeni naslovom, sigurno niste sami. Međutim, mogli biste se iznenaditi kad saznate da razlika između smeđih i bijelih jaja ima vrlo malo veze sa samim svojstvima jajeta i svime što je povezano sa kokama.

Koja je razlika?

Za razliku između smeđih jaja i bijelih jaja je zaslužna rasa kokoške koja nosi jaje. Boja ljuske jajeta u potpunosti ovisi o rasi kokoške od koje dolazi; općenito govoreći, bijela jaja dolaze od koka s bijelim perjem, dok smeđa jaja dolaze od koka sa smeđim perjem. U stvari, širom svijeta postoji mnogo različitih rasa kokoški, sa raznim bojama perja, koje daju široku paletu obojenih jaja. Iako su smeđa jaja i bijela jaja najčešće boje koje se mogu naći u prehrambenim prodavnicama, kokošja jaja zapravo mogu biti u mnogo različitih boja, uključujući bijelu, smeđu, plavu, zelenu, ružičastu i krem.

Razlika u nutritivnim vrijednostima

Sva su jaja u prehrani slična, bez obzira na boju, kvalitet ili veličinu. Evo prehrambene usporedbe porcije 2 velika smeđa jajeta u odnosu na bijela jaja.

Nutritivne vrijednosti 2 velika jajeta Smeđe jajeBijelo jaje
Kalorije160 kalorije160 kalorije
Proteini13.0 grama13.0 grama
Masnoća11.0 grama11.0 grama
Ugljikohidrati1.0 grama 1.0 grama
Vlakna0.0 grama 0.0 grama
Šećer 0.0 grama 0.0 grama

Smeđa jaja i bijela jaja izvor su visokokvalitetnih proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Nutricionistički gledano, smeđa jaja i bijela jaja su identična ukoliko hrana za kokoši nije poboljšana za specijalna jaja kao što su omega-3 jaja. Zapravo, studije pokazuju da boja ljuske nema nutritivni utjecaj na jaje; već okoliš i prehrana kokoši.

Zašto su smeđa jaja skuplja?

Smeđa jaja obično koštaju više, jer su smeđe kokoši obično veće od bijelih, pa jedu više hrane. Iako povećana cijena može potrošačima stvoriti iluziju da su smeđa jaja zdravija opcija, ali to nije slučaj.

Da li su smeđa jaja zdravija od bijelih?

Ne, smeđa jaja i bijela jaja su nutritivno jednaki. Smeđa jaja i bijela jaja pružaju jednake količine proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala po porciji.

Zaključak

Jaja dolaze u mnogo boja, a sve sorte su dobar izvor ishrane. Razlika između smeđih i bijelih jaja je jednostavno rasa kokoši; obje boje daju proteine, zdrave masti, vitamine i minerale.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: