Nelson Mandela – primjer svima

“Uvijek izgleda nemoguće dok se ne završi.” – Nelson Mandela

Nelson Mandela je inspirativna figura za mnoge. Mnogo puta je postigao ono što se činilo nemogućim, prošavši od političkog zatvorenika do predsjednika, lidera koji je ujedinio zemlju koja je izgledala podijeljena. Od ovog čovjeka se može mnogo naučiti, a evo nekih od najvažnijih lekcija koje dolaze iz njegovog naslijeđa.

Nikad ne odustaj od nade

“Ne sudite o mojim uspjesima, sudite me po tome koliko sam puta pao i ponovo ustao.” Nelson Mandela

Prva lekcija je da nikada ne treba odustati od nade. Postoje stvari koje izgledaju nemoguće dok se ne dogode, ali trebate nastaviti vjerovati u svoje snove, težnje i ciljeve. Ako prestanete vjerovati, ako odustanete, onda osiguravate da se to neće dogoditi jer ćete prestati pokušavati.

Dok radite na tome, postoji nada, čak i ako su mogućnosti udaljene. Kada vam je nešto zaista važno i zavisi od vašeg rada, možete postići puno fokusiranjem na situaciju i radom na našim ciljevima bez obzira na prepreke koje se mogu pojaviti.

Pusti prošlost

“Ogorčenost je poput pijenja otrova i nadanja da će ubiti vaše neprijatelje.” – Nelson Mandela

Nakon Mandelinih iskustava i mnogo godina koje je proveo u zatvoru, malo ko bi mu zamjerio što se zamjerio. Ali on je odlučio da napusti svoju prošlost i pogleda u budućnost koja će ljude zbližiti, a ne razdvojiti. Vi možete učiniti isto.

Dozvolite sebi da oprostite i otpustite prošle ljutnje i ljutnje, ne zbog ljudi koji su vas povrijedili, već zbog vlastite slobode i mira. Oslobađa vas da krenete za novim i boljim životom.

Očekujte i prihvatite promjenu

“Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, već trijumf nad njim. Hrabri čovek nije onaj koji se ne plaši, već onaj koji taj strah pobedi.” – Nelson Mandela

Promjena je zastrašujuća. Ali promjena je također neizbježna. Svakim danom svijet se mijenja, pa tako i mi. Kada naučimo da očekujemo promjenu i pozdravljamo je, olakšavamo si život i postajemo fleksibilniji. Često se zapadamo na svoj način pokušavajući da se držimo kako su stvari bile i na taj način povrijedimo sebe i svoj razvoj.

Prihvatanje rasta i promjena može biti zastrašujuće, ali sigurno će učiniti naše živote boljim. Dozvolite sebi da otpustite ono što je sada i otvorite se za nove stvari, situacije i iskustva.

Nasilje nikada nije rješenje

“Jer biti slobodan ne znači samo odbaciti svoje okove, već živjeti na način koji poštuje i unapređuje slobodu drugih.” – Nelson Mandela

Jedna od najnevjerovatnijih stvari koju je Mandela postigao bilo je održavanje mira u vrlo složenoj i teškoj situaciji. Nije odgovorio nasiljem čak ni kada je nasilje učinjeno nad njim, već je pokušao da stvori ujedinjeno društvo.

U našim životima, nasilno rješenje obično nije rješenje jer može stvoriti više problema nego što ih rješava i dovodi do problema s načinom na koji odlučujemo da se ponašamo općenito. Nasilna rješenja mogu dovesti do rezultata kratkoročno, ali mogu na kraju povrijediti naše odnose, našu reputaciju i našu sposobnost da koristimo druga rješenja.

Učite od dobrog i učite od lošeg

“U karakteru rasta treba da učimo i iz prijatnih i iz neprijatnih iskustava.” – Nelson Mandela

Jedan od najvećih izazova i mogućnosti koje imamo je naš kapacitet da učimo iz svega što nam se dešava. Možemo odlučiti da se zatvorimo za iskustva učenja i da stalno ponavljamo iste greške.

Alternativno, možemo izabrati da učimo od dobrog, a posebno od lošeg, čineći svako iskustvo vrijednim i pretvarajući ga u način rasta i poboljšanja sebe. To nam može pomoći da i najgoru situaciju učinimo ugodnijom jer doprinosi našem rastu i poboljšanju, ostavljajući nam snažne lekcije za budućnost.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: