Kalijum

Kalijum je mineral elektrolita koji je neophodan za ishranu. Hemijski simbol za kalijum je slovo K, nazvano po latinskoj riječi kalium. Rijeć kalijum dolazi od arapske riječi za alkalije, što znači kuvani pepeo.

 1. Kalijum i proizvodnja energije
 2. Osteoporoza
 3. Nedostatak kalijuma
 4. Šta povećava rizik od niskog kalijuma u krvi?
 5. Hrana kao izvor kalijuma
 6. Toksičnost kalijuma i suplementacija
 7. Najvažnije za kalijum

Kalijum i proizvodnja energije

Kalijum je potreban enzimu koji se zove piruvat kinaza. Ovaj enzim razgrađuje ugljikohidrate za proizvodnju energije u ćeliji. Piruvat kinaza također sudjeluje u sintezi glukoze u jetri. Jedan od znakova nedostatka kalijuma je umor, koji može biti uzrokovan nedostatkom kalijuma za enzim piruvat kinaze, što dovodi do nedostatka energije.

Osteoporoza

Utvrđeno je da dijeta bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od osteoporoze. U voću i povrću ima mnogo nutrijenata, uključujući kalijum i kalcijum. Kalijum u hrani i suplementima smanjuje gubitak kalcijuma kroz bubrege, što pospješuje formiranje kostiju i smanjuje gubitak koštane mase.

Hrana bogata kalijumom, poput voća i povrća, povećava raspoloživu kiselinu puferi u krvi, posebno bikarbonatni. Bikarbonat smanjuje kiselost krvi. Dijetd obično sadrže malo hrane koja ostavlja alkalni ostatak u tijelu, kao što je neprerađeno voće i povrće. Istovremeno, dijete imaju tendenciju da imaju puno hrane koja ostavlja dodatne ostatke kiseline u tijelu, kao što su meso, riba, jaja i sir. Normalan metabolizam također ostavlja kisele ostatke u krvi koje treba baferovati.

Ako ne konzumiramo dovoljno voća i povrća bogatog kalijumom koje proizvode dovoljno lužnatosti da ublaže krvne kiseline, tijelo čini uklanjanjem kalcijuma iz kostiju. Ovaj kalcij pomaže u neutralizaciji krvi, ali napušta kosti a to povećava rizik od osteoporoze.

Povećanje količine voća i povrća bogatog kalijem u ishrani pomaže za očuvanje kalcijuma u kostima. Kalcijum tada može ostati u kostima jer dodatni kalij u voću i povrću smanjuje kiselost krvi. U prilog tome teoretski, utvrđeno je da suplementacija kalijum bikarbonata smanjuje mokrenje izlučivanje kiseline i smanjenje izlučivanja kalcija u urinu. Naravno, najbolje je dobijati kalijum iz ishrane. Smanjenje kalcija u mokraći također pomaže u smanjenju rizika od kamena u bubregu.

Nedostatak kalijuma

Nedostatak kalijuma rijetko je posljedica niskog unosa ishranom. Nedostatak kalijuma naziva se hipokalemija (hipo- znači nizak, a kalijum je latinski za kalijum). Uzroci hipokalijemije povezani su s prekomjernim gubitkom kalija iz tijela. Ovo može biti uzrokovano produženim povraćanjem, određenim lijekovima i nekim oblicima bolesti bubrega. Velike količine sladića mogu smanjiti nivo kalijuma. Sladić sadrži glicirizinsku kiselinu, koja ima slične efekte aldosterona. Aldosteron je hormon koji povećava izlučivanje kalijuma urinom.

Simptomi hipokalijemije mogu biti posljedica promjena u membranskom potencijalu i nedostatak kalija za proizvodnju energije. Simptomi uključuju umor, slabost mišića, nadimanje i tromost crijeva. Može doći do teške hipokalijemije kod paralize mišića ili abnormalnih srčanih ritmova koji mogu biti fatalni.

Šta povećava rizik od niskog kalijuma u krvi?

 • Upotreba dijuretika koji troše kalijum
 • Jako povraćanje ili dijareja
 • Alkoholizam
 • Bulimija
 • Prekomjerna upotreba laksativa
 • Nedostatak magnezijuma

Hrana kao izvor kalijuma

Voće i povrće su najbogatiji izvori kalijuma. Ljudi koji jedu velike količine voća i povrća imaju visok nivo kalijuma unos oko 10 grama dnevno (10.000 mg). Prosječan unos hranom u Sjedinjenim Državama je dva do tri grama dnevno. Sigurno je i zdravo jesti velike količine kalijuma u ishrani.

Kako hrana postaje više obrađena, unos kalijuma se smanjuje dok se povećava unos soli. U primitivnim kulturama, unos soli je sedam puta manji od nivoa kalijuma. U današnjoj Americi unos soli je tri puta veći od kalijuma.

Odbor za hranu i ishranu Instituta za medicinu odredili su adekvatne nivoe unosa (AI) za kalijum u 2004. Ovi nivoi su dizajnirani da obezbjede adekvatne količine kalijuma za snižavanje krvnog pritiska i minimiziranje rizika od bubrežnih kamenaca. AI za djecu se kreće od 3 do 4,5 grama. AI za odrasle je 4,7 grama.

Toksičnost kalijuma i suplementacija

Kalijum je ograničen na 99 mg u dodatnom obliku u Sjedinjenim Državama. Suplement kalijuma je dostupan kao kalijum hlorid, bikarbonat, citrat, aspartat, glukonat i orotat. Mogu se propisati i veće količine kalijuma zbog nedostatka kalija, što zahtijeva pažljivo praćenje nivoa kalijuma u krvi. Postoji potencijal za ozbiljne nuspojave sa višim nivoima suplementacije kalijem. Simptomi hiperkalijemije (višak kalijuma) uključuju slabost i trnce i može dovesti do srčanog zastoja u ekstremnim slučajevima.

Najčešći neželjeni efekti visokih doza kalija su gastrointestinalne smetnje kao što su mučnina, povraćanje i dijareja. Najbolje je uzimati visoke doze kalijuma u mikrokapsuliranom obliku i uz obroke te tako smanjiti nuspojave.
Ukratko, kalijum je vrlo koristan u balansiranju kiselosti u tijelu. Mnogi Amerikanci bi mogli imati koristi ako jedu više neprerađene hrane, koja je bogata kalijumom.

Najvažnije za kalijum

Glavne funkcije:

 • održava potencijal stanične membrane
 • potreban za proizvodnju energije
 • koristi se kao bufer za kiselinu (neutrališe dodatnu kiselost)

Adekvatan unos:

 • 4,7 grama dnevno za odrasle

Toksičnost:

 • nije utvrđena oksičnost u hrani, moguće predoziranje suplementacijom
 • maksimalni unos u suplementaciji je 99 mg

Nedostatak:

 • prije zbog prevelikih gubitaka nego zbog slabog unosa ishranom

Izvori:

 • zdravi – neprerađeno voće i povrće
 • nezdravi – prerađena hrana sadrži često previše natrijuma a manje kalijuma

Forme u organizmu:

 • slobodni jon kalijuma u ćelijama i
 • u enzimu piruvat kinaza

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: